Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2015 17:31 - 12 интересни неща, които може би не знаете за Африка
Автор: rumen171 Категория: Забавление   
Прочетен: 1538 Коментари: 0 Гласове:
0



 Африка е огромен и необятен континент, люлка на човешката цивилизация и невероятна комбинация от култури. Вероятно знаете много неща за нея, но още по-вероятно има много неща, които не знаете за това уникално късче земя.

image


1. В Африка живеят повече от 50 хиляди пингвина

image

Африканските пингвини са застрашен вид и от него са останали малко повече от 50 хиляди индивида. Макар че много хора свързват Африка с жега и тропически гори, най-южните части на континента не са толкова горещи и в тях се срещат пингвини. В началото на 20 век техният брой е бил повече от 4 милиона, а през 2000 година той вече бил едва 200 000. Ако бройката им продължава да намалява, африканските пингвини ще изчезнат за по-малко от 20 години.


2. Най-големият производител на диаманти

image

Африка е континентът, който произвежда най-много диаманти в цял свят. Повече от половината от световното производство идва от африканските държави. Водещи производители на диаманти в света са Ангола, Ботсвана и Южна Африка.


3. Единствената неколонизирана африканска държава

image

Етиопия е една от най-старите държави в света, на поне 2000 години, и най-старата независима държава в Африка. Макар че континентът е известен с множеството си колонизации от страна на Европа и Близкия Изток, Етиопия е единствената държава в Африка, която не е била колонизирана. Изключение е краткото италианско владение на нейна територия през 1936- 1941 г. На територията на страната живеят повече от 80 етнически групи, които говорят свой собствен език.


4. Езерото с най-много разновидности риба

image

Езерото Малави се слави с голямо разнообразие на видове риба, най-голямото от всички езера по света. В неговите води могат да се намерят повече от 500 разновидности от 10 групи. Особено интересни са рибите цихлиди, Cichlidae, от които всички без 5 от общо 400 разновидности са ендемични за езерото. От тях особено значение за биолозите има рибата ембуна, "каменната риба".


5. В Судан има повече пирамиди, отколкото в Египет

image

Макар най-известни на континента да са пирамидите в Египет, в Судан има повече на брой пирамиди. Всъщност те са най-многобройните в света, поне 223. Те се намират в суданските градове Al Kurru, Nuri, Gebel Barkal и Meroл. Пирамидите са с височина 20 до 30 метра, със стръмни страни, не толкова полегати, колкото египетските. За сравнение на бройката, в Египет досега са открити само 110 пирамиди.


6. Втората по големина болница в света

image

Болницата в ЮАР, Chris Hani Baragwanath, е втората най-голяма болница в света след китайската West China hospital of Medical Sciences, в Съчуанския университет. Тя включва 173 акра площ, с 3200 болнични легла и 6760 човека персонал. Сградата се намира в областта Совето, в южноафриканския град Йоханесбург.


7. Най-богатата африканска държава

image

Най-богатата африканска държава е Екваториална Гвинея. Много хора даже не са чували за държавата, която попада под светлината на прожекторите след 1996 г., след като на територията на държавата откриват огромни находища на нефт. Макар че нефтът носи големи доходи, малко от тях са дадени за подобряване на ежедневието на нейните жители. Макар населението на малката държава да не надхвърля половин милион, корупцията е сериозна пречка за обикновените хора и повечето от тях живеят в бедност. Смята се, че "пропастта" между бедни и богати в Екваториална Гвинея е може би най-голяма в цял свят. Брутният вътрешен продукт на държавата е 30 200 щатски долара, като за сравнение втората по богатство държава в Африка, Ботсвана, е с БВП почти 16 000 долара. На дъното на класацията е Зимбабве, с 200 долара БВП.


8. Изчезващото езеро Чад

image

Езерото Чад, което някога е било четвъртото по големина водно тяло в Африка, се е свило с почти 95% за 38 години. Климатичните промени и нарастващата нужда от питейна вода в областта източват водите на езерото дотолкова, че скоро то може да се превърне в голяма локва и да изчезне напълно.


9. Разширяване на пустинята Сахара

image

Знайно е, че пустинята Сахара постепенно се разширява на юг и завзема нови земи. Фактор за това е обезлесяването на много гранични области, като по този начин почвата губи влага и се превръща в неплодородна пустиня. Най-голямата пустиня на планетата расте с почти километър на месец, което прави по повече от 10 километра на година. Мащабите на този процес вероятно ще растат с времето.


10. Държавата с най-голямо разнообразие на диви животни

image

Танзания е африканската държава, в която може да се види най-голямата концентрация на диви животни в света. Там могат да се намерят около 20% от разновидностите бозайници на континента. Те са разпределени в 14 национални парка, резервата и морски парка, на обща площ повече от 42 хиляди кв.км. Те представляват около една трета от общата площ на Танзания.


11. Трите столици на Южна Африка

image

Република Южна Африка е уникална дестинация за туристите. Тя е различна от всички африкански държави, но притежава типичната за континента атмосфера. Държавата притежава не 1, а 3 столици – Кейптаун е законодателната столица, Претория е градът на административната власт, а Блумфонтейн е съдебната столица на РЮА. Друга африканска държава, Лесото, е заобиколена изцяло от територията на Южна Африка, а държавата Свазиленд е почти в същата позиция – тя обаче има граница с Мозамбик.


12. Ендемичните видове на остров Мадагаскар

image

Като резултат от дългата изолация на остров Мадагаскар от африканския континент, на него могат да се открият множество животински и растителни разновидности, които са ендемични за него. Остров Мадагаскар се отделя от Индо-австралийската плоча преди около 85 до 90 млн. години, но е част от Африканската плоча. Смята се, че 80% от дивия свят на територията на острова са ендемични, тоест не могат да се видят никъде другаде по света. Особено интересни са лемурите, които процъфтяват тук. Баобабите са нестандартните бутилкообразни дървета, с които е известен Мадагаскар. Някои учени определят острова като "осмия континент", заради невероятните му характеристики.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rumen171
Категория: Забавление
Прочетен: 270848
Постинги: 313
Коментари: 5
Гласове: 31
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930